Read for fun

5 + 2 tipp a sikeres nyelvtanuláshoz

Angol nyelvtanulás tippek

1. Találd meg a saját motivációdat és tűzz ki célokat

Miért fontos számodra a nyelv? Mi fog előre hajtani? Ha megtalálod a kérdésekre a választ, sokkal könnyebb lesz leülni tanulni és kevésbé valószínű, hogy ráunsz és abbahagyod. Fogalmazd meg magadnak, mit szeretnél elérni. De vigyázz, a cél ne legyen túl távoli vagy általános. Ha szeretnél „felsőfokon tárgyalni az üzleti partnereiddel”, de teljesen kezdő vagy, könnyen elveszítheted a motivációd. Lebeghet ez a szemed előtt, de tűzz ki kisebb célokat is, elvégre nincs jobb motiváció a sikernél. A „megcsináltam, ügyes vagyok” érzés nem csak igen kellemes, de szükséges is ahhoz, hogy ne adjuk fel.

2. Haladj fokozatosan

Ha sokat markolsz, keveset fogsz. Napi 5-10 szó bőven elég, főként, ha naponta tudsz a nyelvvel foglalkozni. Persze ehhez még hozzájön az előzőekben elsajátított szókincs gyakorlása. Mindig vedd elő és újra dolgozd fel a már megtanultakat rendszeres időközönként. Ez a kulcsa a tartós tudás elérésének.

3. Élvezd!

A tanulás nem csak unalmas lehet! Tedd kellemessé, élvezd a tanulást, játssz a nyelvvel és a nyelven, amilyen gyakran csak lehet. Amihez kellemes emlékek kötődnek, az mindig jobban rögzül a memóriában. (Persze ez igaz a nagyon kellemetlenre is, de talán nem annyira jó ötlet tanulás közben korbácsolnod magad;)

4. Beszélj gátlástalanul – Ne félj hibázni!

Szólalj meg, amikor csak lehetőséged van rá, használd, gyakorold a nyelvet! A gyakorlat teszi a mestert. Gyakran tapasztaljuk, hogy akik folyamatosan beszélnek, azok a rengeteg kisebb-nagyobb hiba ellenére is tökéletesen „el tudják adni” magukat. Nekik van igazuk! Mennyivel kellemesebb olyan emberrel beszélgetni, aki megosztja velünk a gondolatait, még ha néha vissza is kell kérdeznünk, mert nem teljesen értjük, mint olyannal, aki csak egy mondatban válaszol, bár az tökéletes. Az anyanyelvünkön is sokszor hibázunk, de ez nem jelenti azt, hogy ne szólalnánk meg.

5. Ne ess túlzásokba a nyelvtannal

A nyelvtan csak egy eszköz. Az előzőekhez kapcsolódóan, nem az a fontos, hogyan, hanem, hogy mit mondasz. A nyelvtan ahhoz ad segítséget, hogy pontosabban kifejezhessük, amit el szeretnénk mondani. Az anyanyelvünk sok szabályára sem emlékszünk tökéletesen, mégis tudjuk használni, sőt tudtuk akkor is, amikor még nem tanultunk nyelvtant (pl. óvodás korban). Ne szabályokat tanulj, hanem szituációkat. Azt próbáld meg elsajátítani, mikor használj egy szerkezetet, ne azt, hogy miért. Sokra nem jutsz azzal, ha a definíciókat ismered, csak nem tudod használni a szerkezeteket…

+ 1.  Gyakorolj rendszeresen

Ne kampányolj, nem vagy te politikus. Ha kampányszerűen, havonta, netán évente foglalkozol a nyelvvel, vagy egy héten egyszer, de akkor órákat, nem leszel hatékonyabb, mintha naponta 10 percet foglalkoznál vele. Elgondolkoztál már azon, miért könnyebb anyanyelvi környezetben tanulni? A válasz: mert minden nap találkozol vele. De ezt itthon is meg lehet oldani. Nem kell minden nap órákig angolozni, de legyen 10 perc, amit a nyelvre koncentrálva töltesz. Ez lehet zenehallgatás, film megnézése, neten olvasás, könyv olvasása, akár feladatmegoldás is. Miért fontos ez? Mert minél többször találkozol egy szóval, kifejezéssel, nyelvtannal, annál hamarabb rögzül. Ha kampányszerűen tanulsz, a rövid távú memóriába kerülnek be a nyelvi emlékek, onnan pedig meglehetősen hamar törlődik az, ami nem kerül elő újra. Ha ugyanazzal a dologgal gyakran találkozunk, az agyunk elraktározza, hiszen szükség van rá gyakran, így átkerül a hosszú távú memóriába, ahol rögzül.

+2.  Nincs nyelvtudás – letudva, teljesítve.

Ha befektettél (bármennyi) energiát a nyelvtanulásba, ne hagyd abba! Sajnos a nyelvtudás nem olyan készség, mint a biciklizés, amit állítólag soha nem felejtünk el. Minden nyelvhasználat és nyelvgyakorlás nélkül eltöltött héttel kopik a tudás. Persze minél többet tudunk, annál kevesebbet felejtünk. Kezdő szinten abbahagyva a tanulást kb. 1 év alatt halovány emléken kívül nem sok marad. Középfokról indulva 2-3 év alatt vissza lehet jutni a szavak keresgéléséhez azzal az idegesítő tudattal, hogy az valamikor megvolt. Tehát soha ne hagyjuk abba, mondván, megvan a nyelvvizsga, sikerült a vizsga, elvégeztem a tanfolyamot. A befektetett pénzünkkel és energiánkkal foglalkoznunk kell, ne hagyjuk veszni. Mert el fog veszni, és ha újra szükségünk lesz a nyelvtudásunkra, kezdhetjük előröl. Ne felejtsük el, bármikor hozhatja úgy az élet, hogy hirtelen kell megszólalnunk idegen nyelven. Ha kapunk például egy nagyszerű lehetőséget, ahol középszintű nyelvtudás alapfeltétel, hiába van egy 10 éves nyelvvizsga bizonyítványunk, ha nem tudjuk használni a nyelvet.

Nézd meg, mi hogyan képzeljük a sikeres nyelvtanulást >

 

Kapcsolódó leckék

'Fel a tetejéhez' gomb